Amalgam är ett miljöproblem.

Förbjudet kvicksilver skickas utomlands

På torsdag kommer regeringen att fatta beslut om att helt förbjuda användning av den giftiga tungmetallen kvicksilver i Sverige. Kvicksilver har redan tidigare förbjudits i exempelvis termometrar. Kvicksilveravfallet vill regeringen skicka utomlands.

Beslutet innebär bland annat förbud för användning vid kemisk analys och inom kloralkaliindustrin. 

– Det innebär att vi nu genomför ett generellt förbud mot kvicksilver i Sverige och till exempel amalgam i tandvården kommer i stort sett att upphöra, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Användningen av amalgam i tandvården har minskat drastiskt i Sverige, men fortfarande går svenskarna omkring med åtskilliga ton kvicksilver i tänderna.

Amalgamet är ett miljöproblem, krematorierna beräknas svara för 17 procent av kvicksilverutsläppen till luft i Sverige.

– Det här betyder att det som en gång startade miljödebatten i Sverige med kvicksilvret är nu en avslutad epok som går i graven i Sverige.

Tanken på sikt är att kvicksilvret ska ut ur kretsloppet. Flera utredningar har föreslagit ett djupförvar i berggrunden på samma sätt som för kärnavfallet.  Men regeringen beslutar nu att skicka avfallet utomlands inom EU.

– Vi har förvaringsmöjligheter i Tyskland som uppfyller alla de säkerhetskrav som Sverige har ställt, säger Andreas Carlgren.

Varför ska Sverige skicka sitt kvicksilveravfall till ett annat land?

– Just därför att man i Tyskland har erfarenhet av detta sedan början av 70-talet. Där har man saltformationer som är ett par hundra miljoner år gamla och där kommer man klara av en säker förvaring i miljontals år.

Det är en vedertagen princip i miljösammanhang att var och en ska ta hand om sina egna föroreningar. Men det är av kostnadsskäl, som regeringen nu vill att ett annat EU-land ska ta hand om det svenska kvicksilveravfallet.  

– Det skulle vara helt oförsvarligt ur kostnadssynpunkt att bygga något som är 15 gånger dyrare i Sverige som inte är bättre ur miljösynpunkt.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".