Efter att svenskarna i Afghanistan beskjutits ska tre stridsfordon 90 förstärka truppen i vår. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Lång väntan på stridsfordon i Afghanistan

Ledningen för försvarsmakten har nu till slut bestämt att tre stycken stridsfordon 90 med personal skickas till Afghanistan senare i vår för att öka säkerheten för den svenska styrkan där. Truppen utsattes för beskjutning med bland annat granatgevär i höstas.

– Vagnarna kommer ner och kan finnas på plats i Afghanistan på senvåren, säger generallöjtnant Anders Lindström.

Chefen för Armén sa redan i november att det vore bra att få ner exempelvis stridsfordon 90. Det kommer att dröja ungefär ett halvår mellan det att han säger det och att de kommer ner. Vad beror den långa tiden på?

– Jag får väl ta på mig det själv men det har varit många överväganden. Nu har vi gått igenom det här på ett nogsamt sätt och då vet jag att det kommer att ge bra effekt, säger Lindström.

I månadsskiftet oktober/november utsattes svenska fordon i Afghanistan för beskjutning flera gånger. Eftersom det bland annat gällde raketgevär föreslog arméinspektören att bepansrade stridsfordon 90 borde skickas dit.

Dagen efter ville ÖB Håkan Syrén avvakta med beslutet och först nu står det klart att tre svenska fordon med besättningar ska vara på plats senare i vår.

I väntan på de svenska vagnarna kan det bli aktuellt att hyra in norska stridsfordon, men det är inte klart än. Fordonen ska användas exempelvis när det finns risk för överfall mot svenskarna eller om afghanska motståndsgrupper behöver drivas bort.

Men inte heller med stridsfordon 90 på plats, kan Anders Lindström lova full säkerhet för truppen på plats.

– De har ju den skyddsnivå de har. Men det finns ju inget säkert system, enligt generallöjtnant Anders Lindström.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".