Ben Bernanke

Bernanke efterlyser fler starkare åtgärder

Den blivande nya amerikanska regeringen måste göra mer än bara stimulera ekonomin med flera miljarder dollar för att USA ska återhämta sig ekonomiskt. Det sa USA:s centralbankschef Ben Bernanke på tisdagen och han efterlyser starkare åtgärder för att finansmarknaden ska börja fungera igen.

Den amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke efterlyser alltså fler åtgärder än bara en stimulans från den inkommande amerikanska regeringen Obama för att USA ska komma tillrätta med sin dåliga ekonomi.

Åtgärder som skattesänkningar och stimulanspaket enbart kommer inte ge den långsiktiga återhämtning som ekonomin behöver, det finansiella systemet måste också stabiliseras, sa Bernanke i sitt tal.

Han menar att många banker fortfarande lider av enorma tillgångar av värdelösa värdepapper och att det gör att lånemarknaden fortfarande är frusen.

Bernanke föreslog bland annat att regeringen ska överväga att köpa upp stora andelar av de här tyngande tillgångarna från bankerna.

– En modern ekonomi inte kan växa om inte dess finansiella system fungerar effektivt, sa Bernanke.

Den kommande regeringen Obama planerar just nu ett stimulanspaket värt upp mot 800 miljarder dollar, men är också i dag i förhandlingar med kongressen om att få del av den andra hälften av det räddningspaket som kongressen röstade igenom i höstas.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".