Vill ha fred i Mellanöstern.
Clinton:

"Vi förhandlar inte med Hamas"

USA kommer inte att förhandla med Hamas med Hillary Clinton som amerikansk utrikesminister. Det fastslog den blivande utrikesministern under senatens utrikespolitiska utskotts utfrågning av henne.

Den blivande amerikanske utrikesministern sa att den blivande presidenten Obama och hon kommer att stödja varje försök från israeler och palestinier att uppnå fred som bygger på säkerhet för båda parter.

– Vi får bara inte ge upp fredstanken, sa Hillary Clinton.

Hon påpekade dock med eftertryck att varken hon eller Obama kan tänka sig att förhandla med Hamas, som styr i Gaza. Inte förrän Hamas erkänner Israel, tar avstånd från våld och respekterar tidigare överenskommelser sa Clinton. Och på det sättet skiljer sig alltså inte den nya amerikanska regeringens synsätt i frågan från den gamla.

Däremot gav Clinton en annan rätt tydlig känga åt Bushårens utrikespolitik.

– Vi menar att den amerikanska utrikespolitiken återigen måste byggas på pragmatism och principer, inte på stelbent ideologi, sa Clinton.

Både hon och Obama har ju många gånger tidigare anklagat president Bush för att ha bedrivit en alltför ideologiskt styrd utrikespolitik.

Hon pratade också om ett gott samarbetsklimat med Ryssland och Kina, fokus på ickespridning av kärnvapen och ambitionen att bemöta Iran på ett mer direkt sätt, utan vara speciellt specifik.

Kongressen ska godkänna de blivande ministrarna i den kommande regeringen och de enda kritiska frågorna för Clinton handlade om hur hon ska se till att stora pengadonationer från utlandet till hennes make Bill Clintons välgörenhetsfond inte påverkar amerikansk utrikespolitik.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".