Zimbabwe hade en gång i tiden ett av Afrikas bäst fungerande sjukvårdssystem. Scanpix
Zimbabwe

"Myndigheter ansvariga för kolerautbrott"

Koleran fortsätter att spridas i Zimbabwe. Enligt officiella siffror har omkring 2 000 människor dött i sjukdomen. Hälso- och sjukvård är en mänsklig rättighet och de som är ansvariga för sjukvårdssystemets kollaps bör ställas inför rätta inför den internationella krigsbrottsdomstolen i Haag. Det menar organisationen Läkare för mänskliga rättigheter.

– Zimbabwes president Robert Mugabe är ansvarig för de liv som har gått förlorade. Han har nekat folk den sjukvård de har rätt till och borde ställas inför rätta för brott mot mänskligheten, säger Frank Donaghue, vd för organisationen Läkare för mänskliga rättigheter.

Zimbabwe hade en gång i tiden ett av Afrikas bäst fungerande sjukvårdssystem. Just därför är kollapsen nu desto allvarligare.

Bara tack vare internationella organisationer har koleraförloppet kunnat bromsas, men koleran kommer att fortsätta skörda liv så länge inget görs åt landets bristfälliga avlopps- och vattenreningssystem.

Efter helgerna har kolerafall upptäckts bland återvändande zimbabwier på flera håll här i Sydafrika.

Och infektioner riskerar att spridas, så länge den humanitära och ekonomiska krisen pågår, eftersom den gör att tusentals zimbabwier dagligen lämnar hemlandet.

– Den sydafrikanska regeringen är medveten om riskerna, men bör vara mer aktiv i fråga om sjukvården och den bör påverka regeringarna i övriga grannländer i regionen, säger David Sanders, som är direktör på Universitetet i Västra Kapprovinsen i Sydafrika.

Men tills Zimbabwe har fått en ny fungerande regering bör det internationella samfundet ta över, säger Frank Donaghue på Läkare för mänskliga rättigheter.

– En internationell sammanslutning under ledning av FN bör se till att folk får rent vatten och tillgång till sjukvård, tills en ny regering är på plats, säger han.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".