Migrationsverket bedömer att säkerhetsläget i Irak har blivit bättre.

Svårare för irakier att få asyl i Sverige

Uppdaterad 07:50
Nu blir det ännu svårare för irakier att få asyl i Sverige. Migrationsverket gör nämligen bedömningen att flera områden i Irak har blivit säkrare. Tidigare sades det att det råder svåra inre motsättningar i 15 av landets 18 provinser. Nu är det bara fem provinser som anses vara särskilt oroliga.

Mikael Ribbenvik som är rättschef på Migrationsverket kan inte svara på hur många Irakier som nu kommer att få avslag på sina asylansökningar.

– Det är svårt att säga, det är en individuell prövning i varje ärende. Det är fortsatt så att om du kommer från någon av de här provinserna så kan du ändå få stanna, om du har individuella skäl.

Det är efter en utredningsresa i november som verket nu ändrar sin bedömning och man säger alltså att säkerhetsläget har blivit mycket bättre i tio provinser. Det gör alltså att bara fem provinser fortfarande klassas som särskilt oroliga.

Enligt verkets delegation har våldet minskat och attentaten blivit färre i nästan hela landet. Dessutom har polisen, militären och domstolarna blivit mer effektiva. Nio av tio incidenter sker nu i de fem oroligaste provinserna.

Men FN:s flyktingorgan UNHCR har uppmanat västländer att vänta med avvisningar till Irak, eftersom den humanitära situationen är mycket svår. Men det hjälper inte de irakier som har flytt till Sverige, säger Mikael Ribbenvik.

– Vi delar UNHCR:s bedömning angående den humanitära situationen helt och hållet. Men det är två olika saker, det vi bedömer nu är säkerhetsläget, den humanitära situationen är en helt annan bedömning.

Att bara hänvisa till den humanitära situationen gör inte att man får stanna?

– Nej, och det är inget nytt i den här bedömningen. Så har det alltid varit. De som har ett skyddsbehov får det tillgodosett i Sverige. Men är det så att det råder ekonomisk eller social misär eller en utbredd kriminalitet så finns det mycket små chanser i svensk utlänningsrätt att ta hänsyn till det, säger Mikael Ribbenvik.

Jörgen Huitfeldt
jorgen.huitfeldt@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".