Krisdrabbad amerikansk storbank.

Citigroup säljer delar av verksamheten

Den krisdrabbade amerikanska storbanken Citigruop kommer att minska dramatiskt i storlek den närmaste tiden, enligt uppgifter i USA. Redan på tisdagen togs det första steget när det stod klart att Citigroups stora mäklardivision slås ihop med konkurrenten Morgan Stanley.

En gång, för bara några år sedan, var Citigroup ansett som världens största bank. Inte minst efter den stora fusionen med försäkringsbolaget Travelers Corp för drygt tio år sedan.

Men bankjätten har ställt till det för sig rejält under den pågående finans- och bolånekrisen och har lidit stora förluster efter stora investeringar i de riskfyllda bolån och värdepapper som är knutna till dem.

För att klara verksamheten har man redan fått stöd av den amerikanska staten på 45 miljarder dollar, men trots det väntas banken om någon vecka presentera ännu en kvartalsrapport med stora förluster.

Därför börjar man nu sälja av delar av bankens verksamhet. Med sammanslagningen av mäklarverksamheten med konkurrenten Morgan Stanley är förhoppningen att banken ska få in ungefär 6,5 miljarder dollar i friskt kapital.

Och medieuppgifter i USA säger att detta är bara en början på en kraftig förminskning av den jättelika banken, med verksamhet i över 100 länder, och målet är att sälja av olika verksamheter så man till slut kan koncentrera sig på att vara en vanlig affärsbank igen.

Enligt tidningen Wall Street Journal ska verksamheten minska med en tredjedel och enligt Reuters är planen också att bilda en så kallad bad bank, där man ska placera de värdelösa tillgångar i värdepapper som just nu tynger verksamheten.

De långtgående planerna har inte ännu kommenterats av Citigroups ledning

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".