Svenska dataspel klarar krisen

Det går fortfarande bra för de svenska dataspelstillverkarna. Till skillnad från den svenska bilindustrin påverkas den svenska dataspelsbranschen mycket marginellt av finanskrisen. Försäljningen av dataspel har ökat under året och företagen har ännu inga problem att få mångmiljonkrediter.

– Generellt sett är spel en ganska konjunkturokänslig produkt. Alla vill underhållas på något sätt, säger Robert Henrysson, vd på dataspelsföretaget Jadestone, som bland annat tillverkar onlinespel.

Dataspelsbranschen är en mångmiljonindustri i Sverige. Utvecklingen av ett dataspel kan ha en budget på 100 miljoner, pågå under flera år och sysselsätta uppemot 300 personer.

Det svenska spelet Battlefield, som sålt i över 15 miljoner exemplar, är den största svenska kulturexporten sen Roxette.

Trots att dataspelen fortsätter att sälja, säger Robert Henrysson att han har märkt av att dataspelsfinansiärerna är mer försiktiga nu.

– Vi jobbar med stora medieföretag runt om i Europa som är pigga och vakna och försöker hitta andra alternativa intäkter, vid sidan av deras annonsförsäljning. Där har vi märkt en större försiktighet att ge sig in i nya satsningar under hösten i något enstaka fall, för att man är rädd för hur annonsförsäljningen kommer att se ut under nästa år.

Sverige är ett av världens tio största länder när det gäller att utveckla dataspel. Trots att konsumtionen rent allmänt minskar i världen, fortsätter ändå dataspelen att sälja.

Robert Henrysson tror att de svenska dataspelsföretagen kommer att klara sig helskinnade genom finanskrisen.

– Jag tror att det finns mycket kreativitet och styrka i den svenska spelbranschen. Jag tro ratt vi kommer att klara oss bra, men ingen klarar av en depression. Jag råder alla att vara försiktiga och se om sitt hus en extra gång.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".