Lagförslag skrivs om efter protester i Hongkong

Honkong-terroriets högste, Tung Chee-wha, säger på lördagen att man ska skriva om delar av det omtvistade förslaget om en ny säkerhetslag. Tung Chee-wha backar således efter de omfattande demonstrationerna i tisdags i Hongkong där närmare en halv miljon marscherade i protest mot lagförlaget.
Efter flera dagar av detaljerade och upprepade diskussioner meddelade Hongkongs ledare Tung att han nu tänker skriva om två av de mest kontroversiella punkterna i det nya lagförslaget. Komma åt Falungong Den ena handlar om att ge polisens utvidgade rättigheter att göra husrannsakan utan domstolsbeslut - den andra om att grupper bannlysta i Kina, skulle vara förbjudna även i Hongkong. Kritiker har befarat att den punkten skulle kunna användas för att komma åt Falungong. Kritikerna har också varit oroliga för att andra religösa grupper, fackföreningar och människorättsorganisationer skulle kunna drabbas. Lagförslaget har också fått skarp kritik för att den skulle kunna inskränka yttrandefriheten och det fria flödet av information. Uppvigling och förräderi Hongkongs högste man meddelade på lördagen också att man ska skriva om vissa delar, för att stärka pressfriheten. Den förslagna lagen för inre säkerhet, innebär att det blir möjligt att döma folk till livstidsfängelse för omstörtande verksamhet, uppvigling och förräderi. Halv miljon demonstrerade Den 1 juli marscherade närmare 500 000 personer från alla samhällsskikt i protest mot förslaget, i en demonstration som var stadens största sen hongkongborna protesterade mot massakern på Himmelska fridens torg 1989. Sedan i tisdags har pressen ökat dag för dag på Hongkongs ledare och Tung befinner nu sig i den största politiska krisen sen Hongkong återförenades med Kina. Anta lagen nästa vecka Planen är fortfarande att anta säkerhetslagen nästa vecka. Kritikerna menar dock att det är för snart och att man behöver tid att gå igenom det nya förslaget noggrant för att titta närmare på om det urholkar medborgarnas politiska rättigheter. Bortsett från tumultet kring den kontroversiella lagen har missnöjet mot Hongkongs ledare också växt när det gäller hur man hanterat sars-krisen och territoriets ekonomiska problem.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista