Human Rights Watchs årsrapport

"Mänskliga rättigheter satta på undantag"

Världens ledande demokratier har abdikerat från försvaret för mänskliga rättigheter, hävdar människorätts-organisationen Human Rights Watch i sin årsrapport som publiceras på onsdagen. I rapporten vädjar organisationen till USA och EU att lyfta frågan och bygga nya globala allianser i försvaret för mänskliga rättigheter.

Med hänvisning till kriget mot terrorismen genomför allt fler länder, och även demokratier, kränkningar av mänskliga rättigheter. USA:s användande av tortyr, fängslande utan rättegångar och andra åtgärder som strider mot de mänskliga rättigheterna har helt förstört USA:s trovärdighet i frågan, skriver Human Rights Watch i sin årsrapport.

Då även Europa har börjat tumma på respekten för mänskliga rättigheter och inte velat kritisera USA:s agerande har trycket på auktoritära regimer minskat.

USA:s och Europas agerande har lämnat fältet fritt för länder som Algeriet, Kina, Egypten, Indien, Pakistan och Ryssland att bli drivande i internationella forum som ska försvara alla människor lika värde.

Dessa länder vill återgå till en tid då mänskliga rättigheter betraktades en intern nationell angelägenhet som varje land skulle sköta utan internationell inblandning.

Det är ljuv musik för diktatorers öron att höra USA avstå från att kritisera övergrepp med hänvisning till nationellt självbestämmande, skriver människorättsorganisationen i sin rapport.

I december höll världens ledare högtidliga tal för att fira att FN:s deklaration om mänskliga rättigheter fyllde 60 år.

Men ska denna deklaration bli något annat än underlag för vackra jubileumstal, måste innehållet tas på allvar och Human Rights Watch uppmanar USA:s nyvalde president Obama att göra frågan om mänskliga rättigheter till en av sina prioriteringar.

Samtidigt kräver organisationen att Europas länder slutar ducka i frågan om övergrepp av mänskliga rättigheter med hänvisning till EU:s komplicerade interna beslutsprocess.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".