Den stridsbåt som utsattes för beskjutning.

Officer misstänks för värnpliktigs död

Den officer som ansvarade för säkerheten under en övning med stridsbåtar vid Utö i maj förra året, då en värnpliktig skjöts ihjäl, misstänks för arbetsmiljöbrott. Han har av oaktsamhet vållat den värnpliktiges död anser åklagaren.

– Han är delgiven misstanke för arbetsmiljöbrott bestående i att han av oaktsamhet har vållat den här värnpliktiges död, säger Anne-Marie Nyholm, åklagare och ansvarig förundersökningsledare.

Det var under en övning med stridsbåtar på Första amfibieregementet vid Utö förra året som en 19-årig värnpliktig träffades av ett skott i magen och dog. Enligt försvarets utredare uppstod ett missförstånd mellan en spelad order, en slags låtsasorder, och en verklig order som gavs till chefen för stridsbåten som den värnpliktige befann sig på.

Som en följd av det körde stridsbåten rakt in i en skarp skottlossning från en skyttegrupp på land.

Enligt åklagaren är det framför allt denna oaktsamhet som lett till att officeren som vid tillfället ansvarade för säkerheten nu misstänks för arbetsmiljöbrott bestående i vållande till annans död.

– I det här fallet så har militären ett arbetsmiljöansvar så det rubriceras helt enkelt som arbetsmiljöbrott enligt brottsbalken.

Enligt officerens advokat Gunnar Falk kan det bli aktuellt att förhöra ytterligare personer som ännu inte hörts i förundersökningen.

Efter dessa kompletteringar ska åklagare Anne-Marie Nyholm besluta om ett eventuellt åtal.

– Det ska ju inte handla om allt för många veckor framåt i tiden som jag ska ta beslut om åtal ska väckas elle rinte, säger åklagare Anne-Marie Nyholm.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".