OECD uppmanar till fler räntesänkningar

Ekonomin inom Euroområdet, alltså de länder som använder den gemensamma valutan inom EU, kommer att minska med 0,6 procent i år. Det spår den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som därför uppmanar till fler räntesänkningar.

Tillväxten i euroområdet kommer att hamna på minus i år, det slår OECD nu för andra gången fast. Redan i novemberprognosen bedömde man att tillväxten för 2009 skulle minska med 0,6 procent och den prognosen står sig alltså även i dag.

Enligt statistik från EU var det under tredje kvartalet förra året som euroområdet för första gången gick in i en recession, definitionen för det är negativ tillväxt två kvartal i rad.

Inflationen kan sjunka med två procentenheter i år och hamnar därmed under den europeiska centralbankens mål om två procents inflation. Även den bedömningen är oförändrad sen novemberprognosen från OECD.

OECD uppmanar nu också den europeiska centralbanken att sänka räntorna ytterligare. ECB ska ha ett räntemöte i morgon och väntas då sänka sin styrränta med en halv procentenhet till 2 procent, vilket skulle vara den lägsta nivån sen december 2005.

Och som en följd av bankkrisen efterlyser OECD bättre kontrollmekanismer, som till exempel en europeisk finansinspektion.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.wininger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".