Fem män fick fängelse för dådet. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Långa fängelsestraff för bilattentat

Fem män med anknytning till den kriminella organisationen Bandidios dömdes på onsdagen till mångåriga fängelsestraff av Göteborgs tingsrätt. Den man som pekats ut som ledare för Bandidos ska avtjäna nio år i fängelse.

– Det är vad vi hade hoppats på och är i linje med vad vi yrkade. Vi är nöjda med domslutet, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

Sprängningarna som Bandidosanhängarna stått åtalade för riktade sig dels mot en taxichaufför som tidigare vittnat mot Bandidos, dels mot en krogvakt som nekat Bandidosledaren inträde på en nattklubb.

Sprängattentatet mot krogvakten skedde mitt bland bostadshus och butiker i centrala Göteborg under lunchtid en septemberdag 2006.

Fem personer har stått åtalade, den tidigare ledaren Mehdi Sayyed har enligt tingsrätten beordrat sprängningarna som fyra personer med koppling till Bandidos och dess supportergrupp X-team utfört.

Ledaren och ytterligare två personer döms till nio år. De övriga två till tre respektive två och ett halvt års fängelse.

Fallet mot Bandidosmedlemmarna är ett av de första i polisens så kallade Alcatrazsatsning mot organiserad brottslighet och Sven Alhbin, operativ chef vid länskriminalpolisen i Västra Götaland är nöjd med att det långsiktiga polisarbetet har gett resultat:

– Det är naturligtvis ett antal medlemmar och anhängare som döms för brott och kommer att plockas bort från gatan en tid och det kommer att ha betydelse för deras möjlighet att reorganisera sig.

En av de dömda har möjliggjort hela åtalet eftersom han samarbetat och hjälpt polisen. Att han ändå döms till tre års fängelse upprör mannens advokat Mats Åberg.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".