"USA torterade terrormisstänkt saudier"

USA:s militär torterade saudiske fången Muhammad al-Qahtani på Guantánamobasen. Det medger Susan Crawford, pensionerad domare och Pentagons högsta övervakare av de militärdomstolar som ska rannsaka fångarna i Guantánamolägret.

Crawford gör sitt medgivande i onsdagens nummer av Washington Post.

– Vi torterade Qahtani. Det sätt varpå han behandlades stämmer med lagens definition av tortyr, säger hon i en intervju i tidningen.

Enligt Crawford är det också anledningen till att fallet al-Qahtani inte förts vidare till domstol för rättegång.

Muhammad al-Qahtani är misstänkt för att ha varit ”den tjugonde kaparen” i terrorattackerna i New York och Washington den 11 september 2001.

2005 publicerade tidskriften Time en artikel om behandlingen av al-Qahtani där hemliga förhörsdokument visade att saudiern fått huvudet och skägget rakat, tvingats klä av sig naken och skälla som en hund, hindrats från att sova och grenslats av en kvinnlig förhörsledare, en högst kränkande kontakt för en muslim.

Pentagon sa då att förhöret följde en detaljerad plan och att metoderna rättfärdigades av behovet av att förhindra fler terrorattacker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".