"Inget statligt lönestöd."

Statsministern avfärdar permitteringslön

Statsminister Fredrik Reinfeldt avvisar förslaget om permitteringslön till anställda som blir uppsagda. Tidigare har statssekreterare Jöran Hägglund sagt att näringsdepartementet tittar på frågan.

Förslaget kommer från den svenska fordonsindustrin som vill kunna behålla personal tills konjunkturen vänder upp igen. Men statsministern säger att förslaget inte är aktuellt.

– Nej, vi tittar inte på något sådant förslag. Jag tycker att det är märkligt att ett företag som AB Volvo vars vinster åren precis före krisen årligen låg på 14, 15, 16 miljarder inte skulle ha några resurser att ta ansvar för sina anställda när det kommer en kris, säger Fredrik Reinfeldt.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt fanns det tidigare ett permitteringsstöd som socialdemokraterna avskaffade i mitten av 1990-talet.

Han ser ingen fördel med att fordonsindustrin skulle behålla personal som kanske inte behövs. Det är ju stor överkapacitet i fordonsindustrin på grund av den ekonomiska krisen och oklart hur många som kommer att behövas när konjunkturen vänder, säger Reinfeldt.

Den svenska fordonsindustrin har kommit med förslaget om statligt stöd till permitteringslön som skulle betalas till uppsagd personal, som på så sätt skulle kunna behålla sina jobb, gå utbildning och börja arbeta igen när efterfrågan ökar. Det är en modell som finns i bland annat. Tyskland och Belgien.

Näringsministern och centerledaren Maud Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund sa alltså att näringsdepartementet tittar på frågan, men enligt statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt blir det inget sådant förslag.

– Det finns en risk att man skapar mycket stora underskott och därmed bygger in förväntan och krav på kommande skattehöjningar och nedskärningar i kärnan i välfärden om man använder omfattande resurser av skattebetalarnas pengar för att betala löner till människor som arbetar i företag som år ut och år in har gått med miljardvinster, säger statsministern.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".