EU hotar med stämning i gaskonflikten

Den europeiska gaskrisen fortsätter. Ingen lösning tycks vara i sikte trots många utspel av de berörda parterna under dagen. EU hotar nu att stämma både Ukraina och Ryssland.

– Det bli inga mer presenter, sa idag den ryske presidenten Dmitrij Medvedev som menar att Ukraina måste börja betala för den ryska gasen innan leveranserna kan återupptas.

I ett samtal i rysk tv mellan Medvedev och det ryska gasbolaget Gazproms vd Aleksej Miller blev den ryske presidenten informerad om att Gazprom anser sig ha gått miste om mer än en miljard dollar i intänkter sedan gaskonflikten inleddes den 1 januari.

Dmitrij Medvedev kommer idag också att träffa premiärministrarna från tre av de mest drabbade länderna i östra Europa under den pågående konflikten: Bulgarien, Slovakien och Moldavien. De tre regeringscheferna kom idag till Moskva för samtal med den ryske premiärministern Vladimir Putin, som under mötet försäkrade att Ryssland är berett att på nytt skicka gas till sina europeiska kunder men att Ukraina hindrar alla försök.

Samtidigt försöker den ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko få till stånd telefonöverläggningar med Putin för att försöka hitta en lösning på frågan, medan Ukrainas president Viktor Jusjtjenko väntas till Warszawa för att diskutera krisen med Polens president.

I Bryssel sa idag EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso att den uppkomna situationen är oacceptabel och osannolik, och Barroso hotade med att länder och företag inom EU kanske kan komma att dra Ryssland och Ukraina inför domstol om inte gasleveranserna kommer igång igen snarast.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@se.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".