De borgerliga partiledarna. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Gazakriget präglade partiledardebatten

Gazakriget kom att prägla en stor del av riksdagens partiledardebatt på onsdagen. Folkpartiledaren Jan Björklund lade en stor del av skulden för det som händer på Hamas.

– Det var Hamas som bröt vapenvilan, och Hamas skjuter ursinningslöst raketer mot civila samhällen i Israel och har gjort det i flera år. Israel har rätt att försvara sig, men väpnat försvar måste ske på ett sådant sätt att civila offer undviks, säger folkpartiledaren Jan Björklund.   

Alla partiledarna ville ge sin syn på kriget i Gaza i debatten, och vänsterledaren Lars Ohly var den som gång på gång återkom till mellanöstern, och också krävde att Israel ska upphöra med ockupationen, och dra tillbaka trupperna omedelbart.

Lars Ohly gick till hårt angrepp mot moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt. 

– Vi har en statsminister som inte kan ta orden folkrätt, mänskliga rättigheter eller fördömande i sin mun när han pratar om situationen i Gaza. Det är häpnadsväckande svagt, säger Lars Ohly. 

– Om Lars Ohly tror att det är så man bygger lösningar människor emellan, att man bara tar den enes utgångspunkt, då vet du inte mycket om hur man måste agera för fred och försoning i världen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. 

Partiledardebatten i riksdagen var också den första efter att vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna deklarerat att de vill regera tillsammans om de vinner valet 2010.

Den borgerliga alliansens partiledare pepprade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin med frågor om hur oppositionen ska kunna regera ihop när man så har olika syn i en rad frågor. Inte minst utrikespolitiken och exempelvis kriget i mellanöstern, poängterade centerledaren Maud Olofsson. 

– Miljöpartiet vill i den här frågan avbryta militärt samarbete med Israel. Ett samarbete som den socialdemokratiska regeringen startade. Vänsterpartiet kritiserar bara Israels attacker men går medvetet förbi att kritisera Hamas, säger Maud Olofsson. 

Men Mona Sahlin svarade att oppositionen gemensamt kräver att regeringen ska agera modigare och tydligare mot Israel.  

– Sedan har vi delar som skiljer oss åt. De är inte större än att jag är övertygad om att detta får vi ihop på ett bra sätt, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.  

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".