Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
600 kan komma att sägas upp.

Karolinska måste spara - 600 sägs upp

Närmare 600 anställda vid Karolinska universitetssjukhuset kan komma sägas upp efter att sjukhuset på onsdagen presenterade ett nytt besparingsförslag. Personalen på sjukhuset, som redan tidigare varit trängd av ökande patientströmmar och överbelagda avdelningar, är oroad.

– Det är klart att det kommer att påverka vården, det vore mycket konstigt annars. Om man hävdar att det inte märks på vården så säger man ju att de här 900 personerna inte gör någonting. Så det är klart att det kommer att påverka vården. Det vi hoppas är att effekterna ska bli så små som möjligt, men det vet vi ingenting om, säger Stockholms läkarförenings ordförande Thomas Flodin.

Totalt innebär besparingsförslaget att sex procent av personalstyrkan eller motsvarande 900 personer ska försvinna. Men personaldirektör Lena Freijd tror att mycket kan klaras med naturlig avgång under året.

– Detta kommer att ske successivt genom att vi avslutar vikariat och ser till naturlig personalomsättning, säger hon.

Nedskärningarna kommer att drabba nästan alla personalgrupper, men med några undantag, säger chefsläkare Svante Baehrendtz.

– Det finns ju vissa nyckelgrupper där vi har en uttalad brist, till exempel intensivvårdssköterskor. Och det finns andra grupper också och dessa berörs naturligtvis inte, säger han.

Hur patienterna kommer att märka de kraftiga nedskärningarna vill inte sjukhusledningen yttra sig om på onsdagen, men chefsläkare Beahrendtz att man måste prioritera vissa områden.

– Det vi kommer att prioritera är naturligtvis större olycksfall, så kallad traumavård, och vi kommer också att prioritera den högspecialiserade vården, framför allt inom cancerområdet, säger han.

Personalen på Karolinska har tagit emot onsdagens besked med bestörtning.

– Det kommer inte att funka. Avdelningarna är proppfulla hela tiden och någon måste ta hand om patienterna. Man sitter inte där, man jobbar och springer hela tiden, säger Lea Smeds, som arbetar på öronkliniken på Karolinska i Solna.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Johanna Sjöqvist, Radio Stockholm
johanna.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".