Deutsche Banks aktier sjönk i värde på onsdagen.

Deutsche Bank får staten som delägare

Tysklands största bank Deutsche Bank vinstvarnade idag efter att ha gjort en förlust på 50 miljarder kronor under sista kvartalet. Deutsche Bank får nu staten som indirekt delägare.

Det är den tyska posten, Deutsche Post, som fortfarande delvis ägs av staten, som kommer att köpa åtta procent av aktierna i Tysklands enda riktigt stora affärsbank, Deutsche Bank.

Sedan tidigare är känt att Deutsche Bank ska ta över Postbank från den tyska posten. Och det är för att göra den affären något billigare för Deutsche Bank, som posten nu går in som delägare i banken.

Också Deutsche Bank är nämligen hårt drabbad av finanskrisen. Det står klart i dag sedan banken lagt fram preliminärt resultat för förra året. Banken förlorade 50 miljarder kronor bara under sista kvartalet. Förlusten för helåret blir omkring 40 miljarder kronor.

Chefen för Deutsche Bank Josef Ackerman har tidigare avvisat allt statligt stöd till banken. Men med postens delägarskap blir nu staten indirekt en av storägarna, eftersom tyska posten till en tredjedel ägs av en statlig kreditbank.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".