SAS ska spara 1,5 miljarder kronor

Flygbolaget SAS har kommit överens om ett nytt kollektivavtal med samtliga fackförbund inom koncernen. Enligt SAS informationsdirektör Bertil Ternert ska sänkta löner och längre arbetstider göra att koncernen sparar 1,5 miljarder kronor.

– Ja, det här gör ju en förbättring på hela vår kostnadsbild och vår möjlighet att konkurrera framöver, säger SAS informationsdirektör Bertil Ternert.

SAS har sedan i november förhandlat med sina 39 fackförbund i Sverige, Norge och Danmark.

SAS ledning har länge sagt att man har haft för höga kostnader och onsdagens nya avtal kapar alltså kostnaderna med en och en halv miljard kronor. Frysta eller sänkta löner, längre arbetstider, kortare semestrar och ändrade pensionsavtal.

Kostnaderna för piloterna sänks med 20 procent, eller 
700 000 000 kronor, berättar Sören Skog, ordförande för SAS-piloterna.

– Som fackförening är man aldrig nöjd när man måste justera villkoren nedåt. Men i det läge som flygbranschen står i stort och som SAS läge ser ut nu, så har vi sett det som nödvändiga förändringar för att skapa konkurrenskraft och skapa förutsättningar för långsiktig affärsverksamhet, säger Sören Skog, ordförande för SAS-piloterna.

Men det nya avtalet ger inga garantier för att SAS klarar sig från personalminskningar enligt Bertil Ternert.

– Det är sådant som vi inte kan säga någonting om för tillfället. Men alla vet ju att det är en finanskris och alla vet att det är stora utmaningar för alla som bedriver företagsverksamhet och där måste vi också reservera oss när det gäller alla frågor om framtiden.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".