Bank- och bilvarsel i Storbritannien

Också från Storbritannien kommer nya rapporter om uppsägningar från bilbranschen och bankvärlden.

Det är banken Barclays med huvudkontor här i London som idag säger att ytterligare 2 100 anställda i Storbritannien ska bort. Banken har drabbats hårt av finanskrisen och anser att det är nödvändigt att minska personalen. Detta kommer utöver de lika många arbetstillfällen, 2 100, som Barclays på tisdagen sa skulle försvinna runt om i världen, inom bankens olika divisioner.

Banken uppger att den kommer att försöka undvika uppsägningar i den mån det går och istället erbjuda människor att sluta frivilligt. Londonbörsen reagerade snabbt och negativt på nyheten.

Samtidigt så kom också flera andra varsel på onsdagen, till exempel inom den hårt drabbade bilindustrin. Jaguar Land Rover, som ägs av indiska Tata, gör sig nu av med 450 anställda. Bilindustrin har bett regeringen om hjälp för att klara krisen, men labourregeringen har hittills sagt nej.

Istället blir det alltså uppsägningar inom bilbranschen och i vissa fall speciallösningar. Anställda vid bilföretaget Vauxhall erbjuds stanna hemma från jobbet under nio månader. I så fall behåller de anställningen men bara 30 procent av lönen.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".