Poliser i krock utanför Stockholm. Arkivfoto: Johan Nilsson/Scanpix.

Många poliser skadas i trafikolyckor

Poliser är inblandade i flera hundra trafikolyckor årligen, och på tio år har 1 800 poliser skadats i trafiken. Det visar en forskningsstudie vid Umeå universitet. Jörgen Lundälv som är docent i trafikmedicin anser att polisen glömt bort sitt eget trafiksäkerhetsarbete.

– Som skadeforskare så tycker jag att det allra mest intressanta är att vi inte har någon samlad översikt av skadeutvecklingen i Sverige när det handlar om olyckor med polisbilar. För det handlar ju om arbetsmiljö, det handlar om trafiksäkerhet och det handlar om snabba transporter.

Trots att polisen ska garantera trafiksäkerheten på de svenska vägarna så är man själv ofta inblandad i olyckor. Forskarnas genomgång av försäkringsregistren under de senaste tio åren visar på 1 800 olyckor där polismän skadats, och det har även förekommit dödsfall.

Utöver det sker många olyckor som stannar vid materiella skador, bara i Västra Götaland har 2 400 polisbilsskador anmälts på tio år.

Christer Philipsson som själv under många år arbetat som trafikpolis, har nu hjälpt till i forskningen kring polisens olycksinblandning. Han tror att en anledning till olyckorna är att många yngre poliser idag åker tillsammans istället för som tidigare med en äldre erfaren kollega, samtidigt som bilarna blivit snabbare.

– Vi har väldigt många motorstarka bilar. Det hade man inte på den tiden när jag utbildades. Men utbildningen är i stort densamma som på 60-talet. Det är mycket en attitydfråga. Jag skulle önska att man som polis också vägde in trafiksäkerhetstänkandet, att det är viktigare att komma fram än att sätta snabbheten i främsta rummet, säger Christer Philipsson.

Det finns numera en centralt tagen trafiksäkerhetspolicy inom polisen, men enligt forskarna har den haft svårt att nå ut. Och även om polisfordon kan vara extra utsatta i trafiken så borde många olyckor går att undvika med bättre trafikutbildning, redan på polishögskolorna, menar docent Jörgen Lundälv.

– Det är ju en ren inbillning att förutsätta att de nya poliserna idag har tillräcklig förarutbildning. Många skaffar körkort sent och har kanske inte så många mil med sig i bagaget när man ska ut i en polisbil.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".