Svenska flickor börjar röka tidigare än flickor i många andra länder. Arkivfoto: Scanpix.

Svenska flickor börjar röka tidigare

Svenska flickor börjar röka tidigare än flickor i andra länder. Det visar en ny studie som gjorts i fem europeiska länder. Svenskorna skiljde ut sig med en mycket hög andel rökare i 13 till 14-årsåldern.

Svenska flickor börjar röka tidigare än i andra länder, och det trots att de känner till farorna med cigaretter. Det visar en stor europeisk studie som tillkommit på initiativ av internationella cancerinstitutet i Lyon.

5 000 kvinnor i Irland, Tjeckien, Frankrike, Italien och Sverige fick svara på frågor om när och varför de börjar röka. Och svenskorna skiljde ut sig när det kom till debutåldern, berättar Margareta Haglund tobakspolitisk expert på Folkhälsoinstitutet och delaktig i rapporten.

– Det visar sig tydligt att tjejer i Sverige börjar vid betydligt yngre ålder än i andra länder i Europa, vilket är alarmerande. Det var dubbelt så stor andel i den allra yngsta gruppen, 14 år och yngre, i Sverige än i de andra länderna.

– Det som är allvarligt med den här debutåldern i Sverige är att ju tidigare man börjar desto större är hälsorisken. Därför när det gäller lungcancer så börjar man före 15 års ålder så är det en fyrdubblad risk att få lungcancer i jämförelse med om man börjar efter 25.

I studien framgår det också att grupptryck är den vanligaste orsaken till rökdebuten.

– Ungdomar lever med ett väldigt kort perspektiv så när man pratar om hälsorisker som man får när man blir sjuk när man är 50 år det bryr de sig inte om. Det tänker bara på vad som ska hända på fredag.

– Så för att nå de här tjejerna så måste vi framför allt se till att tobaksindustrin inte kan marknadsföra sig på det här sättet. Det man bör försöka ta tag i är att få bort alla synliga tobaksvaror från försäljningsställena och under disk som man säljer saffran till jul.

Katarina Gunnarsson
katarina.gunnarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".