Lennart Sacrédeus

Beslut i morgon om Sacrédeus petning

Det har blåst upp till strid inom Kristdemokraterna. Splittingen gäller om den värdekonservativa riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus ska vara med på partiets valsedel i valet till EU-parlamentet i juni eller inte. I morgon, fredag, ska Kristdemokraternas partifullmäktige fatta beslut om hur valsedeln ska se ut.

Trots ett stort stöd i provvalet fick Sacrédeus inte plats på valberedningens förslag. En av de kristdemokrater som vill ha med Sacrédeus på listan är riksdagsledamoten Eva Johnson.

– Jag tycker att det här är en principiell viktig diskussion. Att helt plocka bort en kandidat som uppenbarligen har sådant starkt stöd hos våra medlemmar finner jag ganska svårt att kunna stödja, säger hon.

Det handlar om principer och det handlar om politik. Lennart Sacrédeus var en av de mest populära kandidaterna i paritets provval, men hamnade ändå utanför listan när valberedningen presenterade sitt förslag strax före jul.

På fredag ska Kristdemokraternas partifullmäktige fatta beslut om hur valsedeln ska se ut. Beslutet har föregåtts av en intensiv debatt, där partiledaren Göran Hägglund väljer att ligga mycket lågt.

– Jag tycker att det är väldigt bra att vi har en livlig diskussion om det här, säger han.

Tycker du att Lennart Sacrédeus ska stå på listan?

– Det där är inte min sak att uttala mig, det är en sak för partifullmäktige att ta ställning till på fredagens möte.

Den värdekonservative och EU-skeptiske Sacrédeus har många gånger hamnat i konflikt med partiledningen när han fört fram intern kritik som uppfattas skada partiet.

Det finns de som uppfattar honom som illojal. Samtidigt har han en skara mycket engagerade anhängare och har blivit inkryssad som personvalskandidat både till EU-parlamentet 1999 och till riksdagen i det senaste valet.

Därför kan han bli vald även om han skulle placeras långt ner på listan. Sacrédeus själv säger att han känner det som en skyldighet att stå till förfogande för alla dem som stött honom och att politiken behöver dem som vågar debattera också inom ett parti.

– Svensk politik riskerar att intellektuellt och idémässigt utarmas om inte människor vågar tänka fritt och fritt uttrycka sina uppfattningar inom ett politiskt parti, säger Sacrédeus.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".