”Kvinnliga självmordsbombare när männen är borta”

Bombdådet mot en utomhuskonsert i Moskva på lördagen begicks av två unga kvinnor. Mycket tyder på att det rörde sig om tjetjenska separatister, bland annat hade en av kvinnorna ett tjetjenskt pass. Caroline Campbell är filmare och har just varit i Tjetjenien där hon avslutat en tv-film om konflikten där.
– Det man möter i Tjetjenien om man åker in i landet är till stora delar ett sönderslaget land och vad som slår en när man åker runt i byarna är att man ser inga vuxna män, säger Caroline Campbell. – Du ser byar som är på många sätt övergivna och där man möter gamla, handikappade, barn och kvinnor men de vuxna männen finns inte där. De båda förövarna av gårdagens attentat i Moskva var unga kvinnor, även bland förövarna på den teater i Moskva som angreps av tjetjenska separatister tidigare i år fanns flera kvinnor. Caroline Campbell anser att det finns en enkel förklaring till varför så många tjetjenska kvinnor ansluter sig till separatisterna och utför våldshandlingar mot ryska mål. – Det ena är att de har en decimerad manlig befolkning, det finns inte så många män kvar. Det andra är att gränsen mellan mäns och kvinnors aktioner i krig delvis har upphävts, säger Caroline Campbell. – Jag har mött kvinnor som har förlorat sina söner, sina bröder och sina män, säger filmaren Caroline Campbell.
Marie Louise Christola, P1 Godmorgon, världen! och Marcus Ålsnäs, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista