ECB sänker styrräntan.

ECB sänker räntan en halv procentenhet

ECB sänker styrräntan med en halv procentenhet till 2,0 procent. Det bestämdes när Europeiska centralbankens råd hade räntemöte idag i Frankfurt. Förväntningarna var att ECB skulle sänka sin styrränta till just två procent, vilket är den lägsta nivån sedan december 2005.

Helt i linje med vad alla bedömare, inklusive den ekonomiska samaretsorganisationen OECD, har tyckt, sänker den Europeiska centralbanken styrräntan med en halv procentenhet till jämna två procent.

Det är den fjärde räntesänkningen sedan i höstas och ECB har i stadig takt justerat ner räntan allteftersom inflationsriskerna har minskat.

– Euroområdet upplever nu en tydlig avmattning huvudsakligen till följd av den finansiella krisen, och de svaga framtidsutsikterna gör också att inflationstrycket sjunker, säger chefen för den Europeiska centralbanken, Jean-Claude Trichet.

Enligt vad ECB-chefen Jean-Claude Trichet sa så kommer inflationen inom euroområdet att sjunka under två procent, vilket är den Europeiska centralbankens mål.

Därför kan räntan nu sänkas. ECB bedömer framtidsutsikterna som mycket osäkra och räknar med att efterfrågan i euroområdet kommer att vara mycket svag.

Dessutom håller ECB möjligheten till ytterligare räntesänkningar öppen. Nästa gång ECB tar ett räntebelut blir vid mötet i mars.

Runt om i Europa blir därmed också rader av politiker bönhörda som hoppas på att räntesänkningar ska sätta fart på ekonomin eftersom ECB-chefen varnade för att tillväxten framöver kommer att bli betydligt lägre än vad centralbanken räknade med i sin senaste prognos.

Danska centralbanken hänger på ECB och sänker räntan med 0,75 procentenheter till 3,00 procent. Danskarna har en högre ränta än den närmaste omvärlden, vilket hänger ihop med att den danska centralbanken i höstas tvingades höja sin ränta för att försvara värdet på sin valuta som indirekt är kopplad till euron.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".