Många som bor runt Heathrowflygplatsen är emot en utbyggnad. Foto: Matt Dunham/Scanpix.

Ja till utbyggnad av Heathrowflygplatsen

Uppdaterad 15:40

Londons storflygplats Heathrow ska bli ännu större. Den brittiska regeringen säger ja till att en tredje start-och landningsbana ska byggas, trots omfattande protester.

Transportminister Geoff Hoon sa när han offentliggjorde beslutet i underhuset att Heathrow riskerar att konkurreras ut av andra internationella flygplatser och att storflygplatsen är viktig för landets ekonomi. Beslutet fattades av regeringen utan någon debatt eller omröstning i parlamentet.

Nu kommer Heathrow att öka sin kapacitet från 480 000 flygningar per år till över 700 000 flygningar år 2030. Utbyggnaden kommer att skapa uppemot 65 000 arbetstillfällen.

Men kritikerna är många. Flera miljöorganisationer har protesterat och anser att mer flygtrafik kraftigt kommer att försämra miljön. Greenpeace har köpt en bit mark nära flygplatsen. Tusentals anhängare har satt upp sig som markägare, för att försvåra den juridiska processen.

Omkring 50 av Labours egna parlamentsledamöter uppges vara emot beslutet, precis som de båda oppositionspartierna Tories och Liberaldemokraterna. I byn Sipson nära flygplatsen ska 700 hus nu rivas och där hoppas en del på ett regeringsskifte.

– När det väl är klart efter alla processer så blir det förhoppningsvis ett val och om Gordon Brown då röstas ut, så har vi vunnit, säger Linda McCatcheon i byn Sipson till brittiska BBC.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".