Många spädbarn dör före en månads ålder.
Unicef-rapport

Fortsatt hög barnadödlighet i u-länder

Gravida och nyfödda i fattiga länder löper 300 gånger större risk att dö under graviditet eller förlossning jämfört med gravida och nyfödda i rikare länder. Det visar årsrapporten från FN:s barnfond Unicef. Rapporten lyfter fram just den höga dödligheten i många utvecklingsländer.

1 500 kvinnor dör i dag på grund av komplikationer i samband med graviditet eller förlossning. I morgon dör ytterligare 1 500 och så fortsätter det dag efter dag.

Visserligen minskar mödradödligheten med en procent om året ungefär, men det är fortfarande långt kvar till FN:s millenniemål att minska dödligheten med tre fjärdedelar mellan 1990 och 2015.

Det är så långt kvar att det ses som omöjligt att uppnå, säger Lotta Sylwander, som är chef för Unicef i Zambia.

– Trots alla insatser som man har gjort inom hälsoområdet över hela världen så har det inte hänt särskilt mycket vad det gäller mödradödligheten. Den är fortfarande alldeles för hög, helt onödigt hög, säger hon.

Regelbundna hälsokontroller under graviditeten skulle kunna spara många liv, säger Lotta Sylwander, men det är brist på sjukvårdspersonal och många särkilt utsatta områden är glesbefolkade med stora avstånd. Det är för svårt för många att ta sig till en hälsomottagning.

Ett recept skulle kunna vara så kallade barfotaläkare, lägre utbildad sjukvårdspersonal som bor i byarna och kan upptäcka komplikationer så att de kan åtgärdas innan de blir dödliga.

Dödligheten bland spädbarn minskar men är fortfarande för hög konstaterar Unicef.

Men allt är inte nattsvart. Det ges goda exempel på rejält minskad barndödlighet. I till exempel Niger, Malawi och Bangladesh har dödsfallen bland barn under fem år minskat med hälften sedan 1990.

Det är ett tecken på att det i alla fall satsats lite mer på barnen, enligt Lotta Sylwander, men tillägger att det inte borde vara så svårt att rädda fler.

– 50 procent av alla barn som dör innan de fyller fem år dör den första månaden. Så kunde man bara göra någonting åt alla barn som dör den första månaden så skulle vi nästan nå millenniemålen, säger Lotta Sylwander.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".