Elitklasser i teoretiska ämnen till hösten

Tio skolor i landet skall få starta elitklasser i teoretiska ämnen till hösten. Spetsutbildningar i teoretiska ämnen föreslås bli en del av den nya gymnasieskolan.

Polhemsskolan i Lund har valts ut för en speciell satsning i ämnet fysik. Klas Nilsson, som är lektor på skolan, är positiv. 

– Vi har väldigt duktiga lärare på skolan, och även elever. Vi har ett väldigt bra universitet i Lund, för fysik. De ligger i topp i många områden, och då vore det kul att ha ett samarbete med dem. 

101 skolor har ansökt om att få starta spetsutbildningar och i första omgången har tio stycken skolor valts ut från Luleå i norr till Lund i söder. I höst kommer ytterligare tio skolor att väljas ut.

Ebba Jacobsson och Olof Nilsson går naturvetarprogrammet på Polhemsskolan i Lund och har precis tagit sig an den räta linjens ekvation. 

– Jag tycker att det är ganska kul. Det visar att vi har ganska bra fysiklärare och det känns bra, säger Ebba Jacobsson. 

– Det kan säkert vara nyttigt. Det finns ju stöd för sådana som har det jobbigt, så det är bra att de som vill satsa lite hårdare får möjlighet till det också, säger Olof Nilsson. 

Lektor Klas Nilsson menar att det har varit en brist i den svenska skolan att det inte satsats mer på de teoretiska ämnena. 

– Ja, jag tycker det att det ska finnas möjlighet för teoretiskt begåvade elever att satsa lite hårdare. 

Satsningen på spetsutbildningar har, enligt Skolverket, föregåtts av en mångårig diskussion om hur man skall få fram fler välutbildade naturvetare. Men enligt Charlotte Wieslander, undervisningsråd på Skolverket, har inte de teoretisk begåvade eleverna diskriminerats. 

– Diskriminerade vill jag inte kalla dem. Men det här är en särskild satsning, och det är nytt. Det här har vi ju bara för estetiska utbildningar och idrottsutbildningar. 

Enligt Skolverket kommer inte satsningen på elitklasser att ta resurser från de elever som behöver extra hjälp. Satsningen på spetsutbildningar i bland annat matematik, fysik, historia och samhällsvetenskap är en försöksverksamhet som kommer att pågå i fem år.

Tom Gustafsson, gymnasiechef på Polhemsskolan i Lund, tror på den nya satsningen. 

– Jag tycker att det är bra att det vidgas. Vi har ju det redan i idrott och det har fungerat jättebra, och nu får vi det i teoretiska ämnen också.  

Det är rätt krävande? 

– Det är mycket krävande, men det ger mycket tillbaka också, säger gymnasiechef Tom Gustafsson.  

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".