Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Lättare att bygga strandnära i glesbygd

Publicerat torsdag 15 januari 2009 kl 15.38
Det ska bli lättare att få lov att bygga sjönära, enligt regeringens förslag. Foto: Bobby Andström/Scanpix.

Uppdaterad 16:30
Kommunerna kommer att få betydligt större inflytande över strandskyddet i framtiden. Det är innebörden av regeringens förslag till ändrade strandskydds-bestämmelser som på torsdagen skickades till lagrådet. För att främja landsbygdsutveckling ska det bli lättare att få bygga i attraktiva strandområden.

– Jag vill ta bort den döda hand som har lagts över glesbygden när det gäller att varsamt kunna bygga sjönära. Samtidigt vill jag skapa ett starkare tryck i områden där det i dag har varit alldeles för generösa fribiljetter för överexploateringar, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).

Den nuvarande principen att man inte får bygga närmare stranden än 100 meter ska gälla också i framtiden.

Men det kommer också att finnas en möjlighet för kommuner i glesbygden att helt upphäva strandskyddet.

– Det finns den möjligheten i detaljplaner och då ska kommunen visa att man därigenom ändå uppfyller strandskyddets syften som helhet i kommunen, säger miljöministern.

Kommunerna välkomnar de här ändringarna, men naturvården, både miljöorganisationer och Naturvårdsverket har kritiserat delar av förslaget.

Man befarar att de uppluckrade reglerna kan hota växt och djurliv i strandområden.

I de mest exploaterade områdena ska strandskyddet skärpas, säger Andreas Carlgren.

– Dels kommer det mycket tydligare stå i lagtexten vilka möjligheter till undantag som finns, dels kommer länsstyrelsen ha en starkare rätt att överpröva kommunala beslut som strider mot lagens syften.

Det står att en möjlighet till dispens är om man behöver uppföra en anläggning som måste ligga nära vattnet. Hur tänjbart är det?

– Inte alls inom rimlighetens gräns. Det är till exempel sådant som gäller en nationellt viktig väg och det är undantag som man kan göra även i dag.

Det finns ju kritiker som anser att man på det här sättet äventyrar det långsiktiga strandskyddet, att man öppnar för omfattande exploatering?

– Absolut inte. För det första har Sverige stränder som motsvarar nio och ett halvt varv runt jordklotet. Ett varv är bebyggt och åtta och en halvt varv runt jordklotet är helt obebyggt, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".