- Hälften av kundernas tillgångar har lämnats tillbaka, berättar David Ereira som jobbar med att reda upp efter Lehman Brothers konkurs förra året. Foto: Mark Lennihan/Scanpix.

Svårstädad konkurs på Lehman Brothers

Lehman Brothers konkurs i september sände chockvågor genom en hel värld. Arbetet med att reda ut konkursen är mödosamt, berättar David Ereira. Han var med under bankens sista krisande dygn och minns hur chockad ledningen i London blev när nyheten från New York kom.

– Mitt starkaste minne är den chock som ledningen i London kände när de fick nyheten från ledningen i New York att det inte skulle bli någon räddning, säger David Ereira.

Nu pågår det mödosamma arbetet att nysta upp alla affärer. Det uppdraget har gått till revisionsfirman Price Waterhouse Coopers och tillsammans med dem arbetar David Ereira, advokat och partner på byrån Linklaters i London som idag var på Sverigebesök. David Ereira arbetar i det team som löser Lehman Brothers europeiska dotterbolags affärer, och han menar att bankens kris är den största som världen hittills upplevt.

– Detta är det största obestånd som världen hittills har upplevt och det kommer inte gå fort att klara ut allt. Just nu ger vi tillbaka tillgångar till kunder. Så här långt har ungefär hälften av kundernas tillgångar getts tillbaka.

Förutom att reda ut vilka tillgångar som tillhör investmentbankens kunder och ge tillbaka dem så är fokus nu på att reda ut Lehman Brothers egna finanser, och vad som kan blir över till dem som lånat ut pengar till banken. Det är ett arbete som kommer att ta lång tid.

Lehman Brothers hade flera tusen dotterbolag och bankens krasch har påverkat banker och finansinstitut världen över. Enligt David Ereira ska bland annat den Europeiska centralbanken ha gett mångmiljardbelopp i likviditetsstöd till Lehman Brothers tyska bank.

– Lehman brothers använde Bankhaus AG vilket var en bank, för att få ta del av ECBs likviditetsstöd, säger Ereira.

Arbetet med att reda ut Lehman Brothers konkurs försvåras av att bankens krasch gick så fort. Bankens ledning trodde in i det sista att den skulle räddas. Sedan tog pengarna slut och mycket lite var förberett.

Detta är en läxa inför framtiden, menar David Eriera, som vill se en svart anteckningsbok med den allra viktigaste informationen om bankens pengar, system, personal, kundernas positioner och marknaden i varje bankchefs skrivbordslåda.

– Jag kallar det för min svarta bok, förhoppningsvis behöver du den aldrig. Men om det värsta händer så ger den dig en eller två veckor eller hur mycket tid du behöver för att kunna sköta pengarna, systemen, personalen, kundernas positioner och marknaderna, för att på så sätt köpa dig tid att fixa allt, säger David Ereira, advokat och partner på Linklaters i London.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".