”Vulgära argument för nej till EMU”

Moderatledaren Bo Lundgren inledde den traditionella politikerveckan i Almedalen i Visby på söndagskvällen med att plädera för svenskt medlemskap i EMU. Han uppmanade lyssnarna att skärskåda nejsidans argument.
– De har samma, ganska vulgära, argument som inför folkomröstningen 1994, de slår an samma strängar av intolerans. Nej-sidan försöker skrämmas med det som känns främmande och spelar på den naturliga osäkerhet som finns inför framtiden. Propagerade för EMU Bo Lundgren höll ett EMU-tal med väl kända argument för – som att ett svenskt medlemskap skulle leda till ökad handel och tillväxt, fred och gemenskap. Motståndarsidans argument är alltså vulgära, hävdade Bo Lundgren. – De som finns på vänstersidan, den starka delen av nej-sidan, vill inte att Sverige ska bli friare och människorna själva få den makt som följer när barriärer rivs. Till angrepp mot centern Bo Lundgren angrep också det borgerliga nej-partiet centern i sitt tal. Han påminde om att företagareorganisationer och Lantbrukarnas Riksförbund gillar EMU och menade att centerledaren Maud Olofsson inte har några sakliga argument. Vid sidan av talet sa Bo Lundgren att centern bara agerar för snöd partipolitisk vinning i EMU-frågan. Raggar företagarröster På ja-sidan är det uppenbarligen moderatledarens uppgift att värva företagarnas röster. Därav, bland annat, de hårda angreppen på centerpartiet, som ju som enda borgerligt nej-parti har vunnit ökat stöd i opinionen bland allmänborgerliga väljare i de senaste opinionsmätningarna. Lundgren uppmanade också väljare som är missnöjda med socialdemokraternas politik att vänta med att proteströsta mot Göran Persson i EMU-omröstningen. Högre överskottsmål acceptabelt Ja-sidan ligger starkt efter nej-sidan i alla opinionsmätningar och den tilltänkte nye moderatordföranden Fredrik Reinfeldt markerade också i Visby i söndags att det är ett skäl till att han och moderaterna accepterar ett högre mål för överskott i Sveriges ekonomi. Detta förutsatt att pengarna som tas in används för att betala av på statsskulden, tills dess den kommit ner till ”rimlig” nivå. Reinfeldt hoppas att ja-partierna på detta sätt ska kunna presentera en något så när enig syn på ett regelverk för hur svensk ekonomi ska hållas stabil även i kristider - en moderat positionsförskjutning omedelbart omfamnad av LO, som efterlyst det länge. Återstår de svåra frågorna att lösa om hur det ska gå till - hur reglerna ska se ut, när de ska gälla och vem som avgör det.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista