Kungafamiljen tillsammans med president Tarja Halonen och maken Pentti Arajärvi. Foto: Pontus Lundahl Scanpix.

Historisk separation firades i riksdagen

Mycket finklätt, finstämt och välvilligt högtidlighöll riksdagen på torsdagen att det är 200 år sedan Sverige och Finland blev varsitt land. På plats i riksdagen var kungen, Finlands president, ländernas talmän, statsministrar och många, många fler.

Sällan har två folk så mångordigt berömt varann som finländare och svenskar idag.

I Finland är det knappast någon som har missat att det är jämt 200 år sedan den egna nationen blev till, om än under rysk överhöghet. Här i landet har vi kanske inte lika bråttom att komma ihåg den definitiva slutpunkten på den svenska stormaktstiden.

Men på torsdagen satt Finlands president Tarja Halonen sida vid sida med den svenska kungen i Sveriges riksdag, och välviljan verkade på alla sätt äkta. Faktum är att de båda folken anses vara så lika som två olika folk bara kan vara.

– Jag tror att det finns en form av arbetssamhet, idoghet som ligger i Sverige och Finland i ett kargt klimat egentligen som skapar någon form av särdrag som en lång historia ger, sa talmannen Per Westerberg.

– Kärleken till naturen, ett starkt rättvisepatos och så såklart sisu, hårt arbete, sa statsminister Fredrik Reinfelt.

– Vi ligger ju långt uppe i norr. Finland är kanske traditionellt lite mer isolerat och vi älskar att vältra oss i vårt vemod. Det finns också i Sverige men i en lite tunnare version. Vi har kanske blivit av med det här lillebrorskomplexet.

– Sociologer säger att det definitiva genombrottet kom 1995 i Globen när Finland slog Tre Kronor, då fanns det inte längre någon orsak för, i första hand finländska män, att känna komplex i förhållande till Sverige, sa Henrik Wilen kulturråd på Finlands ambassad i Stockholm.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".