Bo Lundgren

Lundgren tror att Carnegie är sent ute

Sedan staten tog över investmentbanken Carnegie strax före jul har Riksgälden arbetat med att sälja Carnegies dotterbolag. Nu har styrelsen i moderbolaget beslutat om att skaffa fram pengar genom en nyemission för att kunna köpa tillbaka sina gamla dotterbolag.

Men Bo Lundgren som är chef för Riksgälden är skeptisk till uppgifterna. Carnegie är i så fall sent ute med sitt eventuella bud, anser han.

– Eftersom vi nu är i ett slutskede av försäljningen av de här företagen så är det svårt att se att en nyemission verkligen skulle kunna fungera därför det tar ju väldigt lång tid att få en sån i hamn.

Alla som vill får lägga bud på Carnegie och det är Riksgälden som tar in anbud, förhandlar och avgör vem som får köpa dotterbolagen Max Mathiesen och Carnegie investment bank.

Om det blir moderbolaget Carnegie, det vill Bo Lundgren inte säga. Men en köpare måste uppfylla vissa kriterier. Man måste var finansiellt stark, ha en bra affärsidé och godkännas av Finansinspektionen.

Dessutom har Riksgälden redan kommit så långt att det blir svårt för Carnegie att hinna lägga ett bud. En nyemission, det vill säga att sälja nya aktier för att få in nya pengar i bolaget, den kan ta ett tag.

– Man ligger väldigt sent ute. Men kan man presentera en bra finansiering och kan man presentera en bra idé så ska vi ju inte diskriminera någon.

I slutändan är det ändå så att den som bjuder högst vinner?

– Givet att man uppfyller förutsättningarna, så är det den som betalar högst som får det.

Om Carnegie till slut får köpa tillbaka sig själv är allt som det var före jul. Men hur många miljarder försäljningen till slut går loss på, det vill Bo Lundgren inte säga.

– Haha, det var en bra fråga, finns det några fler bra frågor?

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".