Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Giftigt nedfall stort problem för Östersjön

Publicerat fredag 16 januari 2009 kl 05.20

Dioxiner, PCB, hexaklorbensen och andra långlivade dioxinliknande ämnen är fortfarande ett stort problem i Östersjön. Det visar en stor kartläggning som har gjorts av Naturvårdsverket i samarbete med universiteten i Umeå och Stockholm.

– De här ämnena faller ner över stora områden och vi har specialstuderat atmosfäriskt nedfall utav de här ämnena och atmosfären som källa till dioxiner, PCB och hexaklorbensen i Östersjöområdet, säger Niklas Johansson, projektledare på Naturvårdsverket för kartläggningen av dioxiner och andra organiska miljögifter i Östersjön.

Den nya rapporten ska bilda underlag för förhandlingar inom internationella konventioner för att få ner utsläppen.

Nya mätningar visar att det är nedfall från luften som är största källan till den pågående belastningen av de här giftiga organiska ämnena i Östersjön. Mätningarna tyder på att 95 procent av utsläppen kommer från Tyskland, Ryssland och Polen.

– Alla typer av förbränning leder till bildning av såna här ämnen.

Det handlar om förbränning av sopor, kol, olja och biobränsle, industriprocesser som massaindustri, metall- och kemiindustri.

PCB är förbjudet i Sverige sedan 1972, hexaklorbensen sedan 1980. Men ändå ställer de här ämnena fortfarande till stora problem i miljön. Dioxinerna karakteriseras som oavsiktligt bildade ämnen vid förbränning och industriprocesser. Längs kusterna finns punktkällor nära tung industri med höga halter av dioxiner i sedimenten.

– Det finns gamla kloralkade industrier som kanske inte är helt färdigsanerade till exempel, där kan man finna höga halter.

Högsta nivåerna i sediment har uppmätts i Finska viken, troligen från en nedlagd klorfenolfabrik.

De fortsatta problemen med långlivade giftiga ämnen i Östersjön har lett till att dioxinhalten i fet Östersjöfisk är så hög att den inte får saluföras inom EU. Och det kan dröja många år ännu innan fisken i Östersjön kan frilistas, säger Niklas Johansson.

– Jag kan säga så mycket som att det handlar inte om ett år eller två, utan det är snarare frågan om tioårsperioder. Även om vi kommer ner i de nivåer som finns i dagens gränsvärden eller riktvärden så betyder inte det att fisken automatiskt kommer att vara frilistad om 10, 20 eller 30 år, beroende på att kanske har en annan syn, eller riskbedömning då.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".