Få utländska aborter efter ny lag

Den nya lag som i lite mer än ett år nu underlättat för utländska kvinnor att göra abort i Sverige, har inte lett till någon större tillströmning. Det visar en rundringning som Ekot gjort.

Ingrid Ekstrand, chef på gynekologmottagningen i Karlskrona, säger att inte en enda kvinna kom från utlandet för att göra abort hos dem förra året:

– Vi förväntade oss faktiskt att det skulle komma från Polen och så vidare, men det har inte varit en enda, säger Ingrid Ekstrand.

Och det har det inte varit på hela året då?

- Nej, nej, säger Ingrid Ekstrand.

De nya reglerna som trädde i kraft första januari förra året innebär att utländska kvinnor inte längre behöver ett tillstånd från den svenska socialstyrelsen för att få göra abort i Sverige.

Kritikerna till lagen, framför allt inom Kristdemokraterna, varnade tidigare för att lagen skulle leda till en ny abortturism från framför allt Polen. Men en rundringning Ekot gjort visar att det inte råder någon tillströmning.

Vid till exempel landstingsägda Stockholm Care betalade två stycken för abort förra året. I Västra Götaland rör det sig om färre än tio och vid de fyra största sjukhusen i Skåne, som förväntades få flest besök, har det inte gjorts fler än 20. Och det här kan man jämföra med att det normalt var runt 70 utländska kvinnor per år som fick Socialstyrelsens tillstånd till abort innan den nya lagen började gälla.

Enligt Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, som länge velat se de nya abortreglerna i Sverige, är det i dag är för dyrt för de här kvinnorna att göra abort i Sverige. Det säger generalsekreterare Åsa Regnér.

– Jag tror att ekonomin sätter käppar i hjulet för kvinnor att komma hit och det är viktigt att diskutera i fortsättningen vilket ansvar Sverige kan ta här, säger Åsa Regnér.

Även Wanda Nowicka, chef för Federationen för kvinnor och familjeplanering i Polen, säger att det är priset som gör att få polska kvinnor väljer att göra abort i Sverige.

– Enligt min vetskap är svenska aborter för dyra för polska kvinnor. Och där fanns förhoppningar om att aborter för polska kvinnor och utländska kvinnor skulle bli billigare än så, så vi var lite besvikna, säger Wanda Nowicka.

Hon säger att många följde utvecklingen av den nya lagen och hoppades att det inte skulle bli så dyrt som det blev.

Priset ligger vanligtvis mellan 5 000 och 7 000 kronor, beroende på graviditet, samtidigt som man i Polen kan få hjälp av läkare genom att betala runt 5 000 kronor svart och då också slippa stressen med att resa, säger Wanda Nowicka.

Om det är så att det är priset som gör att många hellre utför illegal abort i sitt hemland kan det vara aktuellt att diskutera en prissänkning och subventionering, säger Åsa Regnér vid RFSU som bett Socialstyrelsen att utreda det närmare.

– RFSU har bett socialstyrelsen att titta på vilka hinder det kan finnas för kvinnor att utnyttja den här möjligheten, och jag tror att man behöver veta mycket mer. Sen får man diskutera hur man kan komma till rätta med det, säger Åsa Regnér.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".