1 av 2
Alla passagerarna klarade sig oskadda. Foto: Janis Krums/ Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Passagerarplan nödlandade i New York

Uppdaterad 06:05
Alla 150 passagerarna ombord på ett flygplan som nödlandade i Hudsonfloden i New York överlevde. Planet från US Airways tvingades gå ner i vattnet efter att ha fått motorproblem strax efter start.

Passageraren Jeff Kolodjay fanns med på det fullsatta plan som skulle ha flugit mellan New York och staden Charlotte i South Carolina, berättar om det dramatiska ögonblicket när flygkaptenen gav order om att passagerarna skulle förbereda sig på nödlandning i det iskalla vattnet i Hudsonfloden i New York.

– Vattnet började strömma in direkt, men alla var lugna och med Guds hjälp kunde vi alla räddas säger Jeff.

Flygolyckan mitt i New York orsakade förstås ett enormt räddningspådrag men området där planet landade i vattnet är hårt trafikerat av färjor och andra båtar och därför kunde de snabbt framme vid planet som flöt i vattnet. Passagerarna gick ut på vingarna och kunde sedan ta sig till räddningen ombord på båtarna.

Vissa personskador rapporteras från olyckan men myndigheter och passagerare öser förstås beröm över hur besättningen på planet hanterade krissituationen.

Den exakta orsaken till olyckan utreds nu. Men enligt uppgifter till medier i USA ska piloten strax efter starten rapporterat till kontrolltornet att planet kolliderat med en flock gäss och att båda motorerna då ska ha stannat. Han hade sedan bara minuter på sig att hitta ett ställe i det mycket tättbebyggda området att landa planet. Han uteslöt uppenbarligen att han skulle kunna glidflyga planet tillbaka till flygplatsen och valde istället att nödlanda i Hudsonfloden.

Kajerna längs floden fylldes snabbt med tusentals skärrade människor som bevittnade dramat. Turisten Natalie från Montreal som stod och tittade på vraket i floden, kom att tänka på händelserna 11 september 2001. ”Det är rätt skrämmande när flygplan störtar här”, säger hon.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".