Vill utöka stickprovskontroller.
Arbetsförmedlingen:

"Skärp kontrollen av arbetssökande"

Arbetsförmedlingen vill skärpa kontrollen av att de som får a-kassa verkligen söker jobb. Ett försök med stickprovskontroller i slutet av förra året visade att en av fem som påstår att de sökt ett jobb inte har gjort det.

Arbetsförmedlingen vill nu att systemet med stickprovskontroller införs i hela landet.

– Vi har ju ett ansvar att bevaka att det inte går ut pengar felaktigt till arbetslösa. Och arbetslösa som inte uppfyller villkoren ska ju inte ha full ersättning, säger Leif Tallskog, chef för arbetslöshetsförsäkringen på Arbetsförmedlingen.

De tre sista månaderna förra året genomförde Arbetsförmedlingen stickprovskontroller på sex orter i södra Sverige, för att se om de som påstår sig sökt ett jobb också gjort det. Det visade sig att mellan 20 och 25 procent inte sökt det jobb de påstod att de hade sökt.

Bakgrunden till att Arbetsförmedlingen gjorde undersökningen är en forskningsrapport i våras, som kom fram till att 25 procent av dem som uppger för arbetsförmedlingen att de sökt ett jobb, i själva verket inte sökt det.

Direkt när rapporten offentliggjordes sa dåvarande generaldirektören Bo Bylund att kontrollen skulle skärpas. För att få a-kassa ska man söka de jobb som arbetsförmedlingen anvisar och den som lämnar fel uppgifter riskerar sänkt a-kassa. Tredje gången kan man förlora a-kassan helt.

Leif Tallskog menar att 25 procent är en för hög siffra, och han har svårt att se att det ligger nåt annat än fusk bakom.

– Jag ser ingen annat förklaring än att man hade inte lust att söka det här jobbet, men man ville ändå inte förlora någon del av sin arbetslöshetsersättning. Det är ren oärlighet, jag kan inte se något annat, säger han.

Enligt Leif Tallskog har systemet med stickprovskontroller fungerat bra, så bra att de arbetsförmedlingar där det testats vill ha kvar det. Och han anser alltså att det ska införas över hela landet, men något formellt beslut om det ska bli så är däremot inte fattat.

På de orter där försöket genomfördes fick de som söker jobb inte reda på stickprovskontrollerna. Leif Tallskog tror att det skulle ha en avskräckande effekt om ett system med stickprovskontroller infördes och det blev välkänt.

– Jag tror att sprids information så att man gör kompletterande uppföljningar så utgår jag från att det blir färre som redovisar felaktiga uppgifter, säger Leif Tallskog.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".