Avenyn i Göteborg 2001.
polisfacket:

Dålig polisberedskap inför EU-chefskapet

Uppdaterad 09:05
Polisen är dåligt förberedd inför de stora poliskommenderingar som väntar nästa halvår när Sverige blir ordförandeland för EU. Det anser Polisförbundet och påminner händelserna vid EU-toppmötet i Göteborg 2001. Men rikspolischefen Bengt Svensson håller inte med.

Trots utvecklingsarbetet som gjorts efter kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg 2001 brister det fortfarande när det gäller utbildning, förberedelser och rutiner, enligt förbundsordförande Jan Karlsen.

– Jag tycker att vi har så breda erfarenheter från 2001 i Göteborg, vad som hände när man inte hanterade det här på ett fullgott sätt. Idag har vi kunskap och möjligheter. Det finns inget skäl att inte hantera det på ett fullgott sätt, säger Jan Karlsen.

Men fortfarande är beredskapen dålig, enligt en  undersökning som Polisförbundet har gjort efter kommenderingen vid en våldsam demonstration i Malmö i höstas, vid ett möte med European Social Forum. 695 poliser har riktat hård kritik mot ledningen, bland annat för bristande information inför polisinsatsen, om hotbild och strategier. Bland annat fick poliserna under kommenderingen order om att inte ingripa mot våldsverkare för att inte provocera.

– De måste få adekvat information så de vet hur de ska reagera och vad de ställs inför. Det blir en enorm frustration om du blir så överraskad över att du som polis inte ska ingripa mot en våldsverkare för det är grunden för hela polisarbetet, säger Jan Karlsen.

Dessutom måste arbetsförhållandena för utkommenderade poliser bli bättre med tid för ordentlig återhämtning mellan passen i egna rum.

– Man kan inte lägga in åtta människor av blandat kön i ett rum och man har olika arbetsförhållanden och tro att man ska få återhämtning och vila.

Kraven handlar om egna rum och bättre service, är det framförallt polisernas bekvämlighet det handlar om?

– Det handlar inte om bekvämlighet utan grundläggande behov att få sova om man jobbat en natt under dramatiska former. Jag tror att svenska folket vill möta poliser som har rätt förutsättningar och är utvilade och motiverade. Det är inte speciellt höga krav, Jan Karlsen.

Gunilla Österlund
gunilla.österlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".