Många kvinnor får gå när Volvo varslar. Arkivfoto: Scanpix.

Volvovarsel slår ut satsning på kvinnor

De stora varslen inom Volvo Lastvagnar gör att fabrikerna åter blir mer mansdominerade. De senaste årens satsningar på att rekrytera fler kvinnor går till spillo när varslen och turordningsreglerna gör att många av kvinnorna nu åker ut.

På fabriken i Umeå sjunker andelen kvinnor med hälften om även det senaste storvarslet verkställs. Jan-Olov Carlsson, vice ordförande på IF Metall Volvo Lastvagnar i Umeå ser det  som ett stort bakslag.

– Det här är priset för att sent ska syndaren vakna. Skulle den här processen ha startat för länge sen att målmedvetet försökt bygga upp arbetsplatser med både män och kvinnor så skulle det här inte ha varit någon större fråga,

– Det skulle vara en tragedi i sig att folk måste sluta sin anställning men vi skulle inte behövt vara lika bekymrade när det gäller jämställdhetsperspektivet. Då skulle det slagit ungefär lika, men nu slår det om inte blint så mycket tyngre mot andelen kvinnor, säger Jan-Olov Carlsson.

Volvo Lastvagnar har de senaste åren medvetet satsat på att få in fler kvinnor. Men nu när över 2 400 sagts upp eller varslats från fabriksgolven så måste många kvinnor gå eftersom de var ”sist in”.

I Umeå jobbade 350 kvinnor före varslen i höstas, det är 15 procent av de anställda. Men om det senaste storvarslet blir verklighet så blir bara 8 procent kvinnor kvar, enligt IF Metall. Samma sak i Göteborg - där försvinner mer än hälften av kvinnorna.

Malin Töjre gör sin sista dag på monteringen i Umeå i slutet av mars och i hennes arbetslag kan det bli så att alla kvinnor försvinner. Men kvinnorna är viktiga menar hon:

--Jag tror att det bidrar till en bättre stämning att man är blandad grupp av olika åldrar, kön, bakgrund. Allt arbete, allt i livet berikas ju av att man har olika infallsvinklar, att man inte ser saker exakt likadant.

Anders Olausson, nu platschef i Umeå och tidigare i Göteborg, ser stora förluster när kvinnorna försvinner. Attitydundersökningar har visat att både arbetsmiljön och trivseln blivit bättre efter att kvinnorna kommit in säger han.

-– Precis som vi har olika fördelar med ökad mångfald, de fördelarna blir ju lite mindre nu då, eller sämre. En bättre arbetsmiljö och en bättre trivsel leder till bättre resultat det är jag alldeles övertygad om, säger Anders Olausson.

Det har gjorts en del undantag från turordningen på grund av kompetens men varken fack eller företag har sett det som ett alternativ att göra det på grund av kön. Jan-Olov Carlsson på IF Metall i Umeå vill se andra lösningar.

– Vi kräver att företaget tar sitt ansvar och det innebär att de måste ta fram någon form av resurser för att lösa på annat sätt än uppsägningar och det som då gäller är äldreavgångar.

– Det är också viktigt ur jämställdhetssynpunkt, då skulle vi kunna rädda fler kvinnor kvar på arbetsplatsen eftersom de flesta äldre som gör äldreavgångar är män, säger Jan-Olov Carlsson.

Anna Burén, Ekot i Umeå
anna.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".