Bush har hållit sitt avskedstal. Foto: Ron Edmonds/Scanpix.

Bush försvarade sina beslut i avskedstal

I Washington höll president George Bush under natten mot fredagen sitt avskedstal till nationen. Bush försvarade besluten under sin presidentperiod och sa att han värnat amerikanernas säkerhet. Och han varnade för nya terrorattacker mot USA.

– Våra fiender är redo att slå till igen, det största hotet mot USA är ännu en terroristattack, sa George Bush när han för sista gången som president höll ett direktsänt tv-tal till nationen.

USA:s hotade säkerhet löpte som en röd tråd genom avskedstalet och Bush återkom till den händelse som kommit att prägla hans presidentskap; attackerna den 11 september 2001.

– Varje dag har jag övervägt hoten, och jag har gjort allt som står i min makt för att skydda USA, sa Bush. Mina metoder har ibland varit omdebatterade, konstaterade han, men resultatet talar för sig självt, vi har inte haft några fler terrorattacker på amerikansk mark.

Efter sina åtta år vid makten är Bush en av de mest impopulära presidenterna i USA:s historia men i avskedstalet försvarade han sina beslut, och beskrev bland annat utvecklingen i Irak som en framgång.

Och Bush avslutade sitt avskedstal med att beskriva sin världsbild, en värld uppdelad i onda och goda.

– Det finns godhet och ondska i världen, det finns inga kompromisser, sa Bush och sen lämnade den kompromisslöse presidenten Vita Husets talarstol, för allra sista gången.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".