Sony Ericsson tappade en fjärdedel av försäljningen.

Stor förlust för Sony Ericsson

Uppdaterad 12:50

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson gick med stor förlust det fjärde kvartalet förra året. Delårsrapporten på fredagen visar en förlust på 2,8 miljarder kronor mot en vinst på 5,4 miljarder motsvarande kvartal 2007.

Lågkonjunkturen förklarar större delen av försämringen, säger Ulf Lilja, finansdirektör på Sony Ericsson.

– Vi är besvikna på det finansiella resultatet och att det blev en förlust i kvartalet men man måste ändå se det i sitt sammanhang att marknaden har minskat jämfört med 2007. Det har också varit ett antal exceptionella omständigheter på finansmarknad och inom valutor som har påverkat oss påtagligt.

Från en vinst på 5,4 miljarder fjärde kvartalet 2007 gör man nu en förlust på 2,8 miljarder. Trots att Sony Ericsson tappat en femtedel av försäljningen behåller bolaget tredjeplatsen i världen bland bolag som säljer flest telefoner. Under fjärde kvartalet 2008 sålde Sony Ericsson drygt 24 miljoner mobiltelefoner.

I förlusten ingår bland annat höga kostnader för det sparprogram som inleddes förra året, det har bland annat gjort att antalet anställda i Sverige minskat till 4 500. Och finansdirektör Ulf Lilja säger att man nu planerar ytterligare sparprogram.

– Det kommer att bli en fortsatt effektivisering av vår utvecklingsverksamhet. Det finns möjligheter genom att arbeta effektivare och sänka kostnaderna steg för steg, säger Ulf Lilja, finansdirektör på Sony Ericsson.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".