Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga får svårt när arbetslösheten stiger

Unga drabbas hårt av minskningen av arbetstillfällen. Enligt Arbetsförmedlingens statistik för december stiger arbetslösheten kraftigt.

– Vi ser att det är de som är på väg in på arbetsmarknaden som får det svårare. Vi ser när vi tittar på uppgången av arbetslösheten nu jämfört med förra året att det är väldigt många ungdomar nu, säger Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

I Arbetsförmedlingens rapport om läget på arbetsmarknaden i december staplas de dystra siffrorna på varandra. Arbetslösheten var en halv procentenhet högre än samma månad 2007 och 18 000 personer varslades om uppsägning. Det är den högsta siffran sedan krisen i början på 90-talet. Och då ska man komma ihåg att det tar en tid innan ett varsel syns i arbetslöshetsstatistiken.

27 000 lediga jobb anmäldes till Arbetsförmedlingen i december, och det är 17 000 färre än december 2007.

En av dem som letar jobb är Leila Gelibarni, som trots att hon doktorerat, tror att utsikterna är små att hitta ett jobb.

– Just nu är chansen liten. Den finns faktiskt inget jobb. Jag söker vad som helst även inom industrin och jag tänker inte på akademiska jobb just nu eftersom det är en mycket stor konkurrens där.

Hur ser du på konkurrensen just nu?

– Det är jättesvårt, som en tävling, säger Leila Gelibarni.

Lena Liljebäck på Arbetsförmedlingen menar att det är viktigt att arbetsförmedlingen nu anstränger sig ännu mer i kontakterna med arbetsgivarna för hitta nya arbeten, även praktikplatser.

– Vi måste i ökad utsträckning ut till arbetsgivarna och diskutera med dem om de har ett nytt ledigt jobb eller kan ta emot en praktikant för vi behöver mycket praktikplatser framöver, säger Lena Liljebäck.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Erika Sjöö
erika.sjoo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".