Ny brittisk debatt om anslutning till euron

Nu är tiden inne för Storbritannien att byta ut det svaga pundet mot euron, anser ett 30-tal ekonomer, experter och tidigare politiker i Storbritannien, som har gått samman för att sätta fart på debatten.

En av dem är John Stevens, som under tio år satt i Europaparlamentet. Han vill ha en folkomröstning trots att den ser svår ut att vinna just nu.

– Det är svårt att föreställa sig att det skulle gå att vinna en folkomröstning nu, men om den ekonomiska krisen blir så allvarlig som det förefaller, då kan det snabbt svänga, säger han.

Mellan 1989 och 1999 var han i egenskap av konservativ Torypolitiker medlem av Europaparlamentet. Nu är han en av de cirka 30 personer som har skrivit en bok om varför Storbritannien bör ge upp sitt pund.

Argumenten handlar bland annat om hur svagt pundet har blivit och att det är en så liten valuta jämfört med euron.

Bland författarna finns många med erfarenhet från EU:s institutioner, men också ekonomer, professorer och debattörer.

De senaste mätningarna i Storbritannien visar att många fortfarande är emot euron. 70 procent av de tillfrågade i en undersökning nyligen sa att de skulle rösta nej om det blev en folkomröstning.

John Stevens tror dock på förändring.

– Nu är enda sättet att övertyga det brittiska folket genom deras ekonomiska lidande, säger John Stevens, som gissar att det kan gå snabbt.

– Storbritannien kan ansluta sig till euron mycket snabbare än vad många förväntar sig, inom två-tre år, säger John Stevens, som är en av författarna till boken ”Ten years of the Euro”.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".