LO kräver jobbgaranti inför EMU

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vill ha garantier för att sysselsättningen skyddas i Sverige vid ett eventuellt EMU-medlemskap.
Hon för nu diskussioner med statsministern om vilken politik som ska föras för att LO ska kunna ''tala väl'' om svenskt medlemskap i EMU. Uppgörelse i augusti Enligt uppgift till Ekot är förhoppningen från den socialdemokratiska ja-kampanjen att presentera en uppgörelse med LO i augusti, när kampanjen drar igång på allvar. – Om det kommer fram en politik som gör att vi kan känna större trygghet när det gäller sysselsättningen då kommer vi också klara välfärden. Då kommer det vi säger att låta mer positivt, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Vilken betydelse tror du att det har för ja-sidans kampanj? – Jag tror det har betydelse för våra medlemmars ställningstagande. Vi har varit mycket mån om att få upp valdeltagandet, att våra medlemmar ska känna sig trygga när de går till valurnorna. – Då är frågorna om sysselsättning och välfärd det som engagerar våra medlemmar mest. Det är klart att det har betydelse om det kommer fram en politik som gör att de kan känna sig trygga. Hur stora är utsikterna att man ska hinna få fram det före folkomröstningen? – Det borde väl gå ganska bra. Det är strax under 70 dagar kvar till folkomröstningen, så tid finns. Det är viktigt att man får ett besked före folkomröstningen. Hur starka uppfattar du önskemålen från regeringen att få med sig LO i den här frågan? – Det är klart att det finns starka önskemål. Det vore konstigt annars när socialdemokratiska partiet är ett parti som sagt ja till ett EMU-medlemskap och ser nu att det sviktar i opinionsundersökningar. Då är det viktigt att få med oss. – Men det handlar i så fall att man ska bli överens om en politik som ger den här tryggheten. Mycket av politiken finns redan men det handlar om att publicera den. Varför är det så motigt att publicera den? – Det vet jag inte riktigt. Det har varit det. Nu får man i stället glädjas åt att det tycks finnas öppningar för att det ska kunna fram en politik som vi bedömer är bra. Men låt oss vänta tills den kommer.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista