Statsstöd till ungdomsförbund ökar

Staten ökar stödet till ungdomsorganisationerna 44 miljoner kronor jämfört med förra året. 93 organisationer får dela på sammanlagt 247 miljoner kronor. Och en organisation som för första gången får stöd är Ung Pirat, som stödjer privatpersoners rätt till fildelning på internet.

– Man kunde ju aldrig vara helt säker förrän beslutet kom, men samtidigt blev man ju enormt glad och man känner en enorm lättnad. Det är jätteviktigt för oss. Att driva en sån här organisation kostar en hel del pengar, Mattias Bjärnemalm, Ung Pirats förbundssekreterare.

Det är Statens ungdomsstyrelse som delar ut pengarna. Ung Pirat som fått över 1,2 miljoner kronor ska använda statsbidraget till att bygga upp sina lokala avdelningar och arbeta för rätten till icke-kommersiell fildelning.

– Det är en generationsfråga där de äldre inte har fattat att internet har ändrat förutsättningarna, och beteendet för hur unga agerar.

Ung Pirat är Piratpartiets ungdomsförbund, som nu ska ställa upp i valet till Europaparlamentet. Men samtidigt som Ung Pirats medlemsantal ökar minskar detta hos flera etablerade politiska undomsförbund som därmed får mindre statsbidrag i år.

Ung Pirat representerar en ny trend i samhället enligt Per Nilsson, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.

– Ung Pirat är en organisation som på väldigt kort tid har byggt upp en rikstäckande verksamhet kring ett antal frågor som just nu intresserar ungdomar särskilt.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista