Barbro Engman

Höjda hyror kan komma att omförhandlas

Det blir höga hyreshöjningar i år i de allmännyttiga bostadsbolagen. När hyresförhandlingarna nu är klara i de flesta bolag, ligger snitt höjningen på 2,9 procent. Det betyder 150 kr mer i månaden för en normaltrea. Men om räntan fortsätter att sjunka kan det bli aktuellt med omförhandlingar.

– Absolut, det ska man inte utesluta. Det är klart att det är ett inbyggt bekymmer att börja förhandla i ett läge där prisutveckling, räntor, inflation ser ut på ett visst sätt, när så småningom alla de parametrarna kommer att förändras, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen. 

Snitthöjningen i de kommunala bostadsbolagen blir 2,9 procent i år, eller 150 kr mer i månaden, för en normaltrea vilket är den högsta höjningen på tio år.  

Men Barbro Engman påpekar att för tio år sedan var hyreskostnaden i snitt en tredjedel av den disponibla inkomsten, medan den i dag bara är en fjärdedel. 

Kraven från bostadsbolagen har legat på nära sex procent. Men de kraven kom innan Riksbanken började sänka räntan. Därför blev förhandlingarna mycket speciella den här gången, när ränteförutsättningarna ändrades under resans gång.  

I Malmö har förhandlingarna strandat om 20 000 hyror i kommunala MKB. Höjningskravet på 4,5 procent är inte högre än allmännyttans krav i Stockholm och Göteborg, där höjningen blev cirka 2,7 procent.  

Men kommunala MKB i Malmö blev färdiga efter de andra, och i ett läge där alla vet att räntan kommer att sjunka, vill förstås Hyresgästföreningen dämpa höjningen ännu mer. 

– Man kan säga att MKB varit ett exempel på de svårigheter som varit. Förhandlingarna har varit långdragna. De har dragit ut på tiden i väldigt många fall.  

– Man har inte vetat riktigt när det lämpligt att säga. ”Nu vet vi så mycket om ekonomin att vi med säkerhet kan säga att det här är en bra uppgörelse”, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.  

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".