Mars. Foto: Scanpix.

Metanmoln på Mars kan tyda på liv

Forskare vid Nasa har observerat moln av metangas på planeten Mars, utsläpp som eventuellt kan komma från underjordiska bakterier. Än så länge är metangasens ursprung okänt, men det är möjligt att det tyder på någon form av liv, säger Maria Sundin, astronom vid Göteborgs universitet.

– Den här metangasen bryts ganska snabbt ner i en atmosfär av solljuset, om man hittar den gasen måste den ha en källa. Det som är spännande är att det kan vara liv som är källan, säger Maria Sundin.

Forskare vid NASA har observerat metan-moln som periodvis puffat upp på planetens norra halvklot. Eftersom metan snabbt skulle förstöras i Mars tunna atmosfär, kan detta tyda på nån slags aktivitet under planetens yta, som tillfälligt ökar förekomsten av metan.

Men det finns tecken på att vatten kan ha existerat, något som liknar flodbäddar och geologiska former som tyder på påverkan av vatten. Därmed finns förutsättningar för att metan ska bildas.

Metan består av kol och väteatomer och bildas antingen genom geologiska processer, eller genom jäsning av biologiskt material. Den jordiska metangasen finns som naturgas, då spår från biologiska processer för längesen som lagrats fossilt eller så bildas den i diverse biologiska processer, jäser till biogas.

I klimatdebatten har uppmärksammats att metan bildas i magen på kor, och att det kan läcka ur mossar som länge legat frusna.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".