Uganda

FN fördömer LRA:s attacker

FN:s säkerhetsråd fördömde på fredagen, i hårda ordalag, de attacker som den ugandiska rebellrörelsen Herrens Motståndsarmé, LRA, genomfört i grannländerna Kongo-Kinshasa och Sudan.

Enligt FN har LRA dödat över 500 människor, rövat bort 400 och drivit över 100 000 på flykt i gränsområdet Uganda, Sudan, Kongo sedan i höstas.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att antalet drabbade av LRA:s attacker är mycket högre. Bara under LRA:s räder under juldagarna dödades minst 600 människor.

Säkerhetsrådet uppmanar rebellerna att lämna ifrån sig sina vapen och kräver att de skyldiga för övergreppen ställs inför rätta.

Ugandiska LRA som härjat i norra Uganda i 20 år är ökänt för sin brutalitet och för att röva bort barn. De högsta ledarna är åtalade för krigsförbrytelser vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".