Mötet där Cope bildades.

Centerstöd till nytt sydafrikanskt parti

Centerpartiet vill ge stöd till Sydafrikas nya parti Cope, som har bildats efter splittringen i ANC. Centerledaren Maud Olofsson ser ett stöd till partiet Cope som en stimulans för demokratin i Sydafrika inför vårens val.

– Jag har nu lovat Cope att vi från centerpartiets sida ska ha ett samarbete för att hjälpa dem att bygga upp en partiorganisation, hjälpa dem att göra ett partiprogram och hjälpa dem i valrörelsen.

– Det här är ju ett parti som går i liberal riktning och jag tror att det är alldeles nödvändigt att Sverige och politiska partier i Sverige, ser att det behövs ett parti som leds av en svart i opposition i Sydafrika, därför att ANC behöver utmanas. De har i vissa stycken blivit för maktfullkomliga och då behöver vi några som utmanar det, säger Maud Olofsson.

Maud Olofsson och centerpartiet, som har stark ekonomi, kommer alltså att ge stöd till det nya sydafrikanska partiet Cope inför vårens val.

Partiet bildades av avhoppare från ANC efter splittringen när Thabo Mbeki tvingades sluta som president och Jacob Zuma blev ny ledare för ANC.

Maud Olofsson var nyligen i Sydafrika och träffade ledningen för Cope. De anser att det är ett hot mot demokratin om ANC fortsätter att vara lika dominerande som hittills.

Når ANC efter valet åter två tredjedels majoritet i parlamentet kan de ändra konstitutionen och genomföra lagändringar som sätter demokratin ur spel befarar Cope, enligt Maud Olofsson.

Den nye ledaren för ANC, Jacob Zuma, står på nytt åtalad för korruption samtidigt som han kandiderar som president i valet. Fälls han kan han inte vara president, men det finns de som befarar att ANC kan driva igenom en lagändring som ger Zuma immunitet och därmed möjlighet att ändå sitta som president.

ANC:s starka ställning i Sydafrika kan brytas om det finns tillräcklig politisk opposition, säger Maud Olofsson. Och hon tillägger att det är tillåtet för ett svenskt parti att ge stöd till ett sydafrikanskt.

– Vi har ju demokratibistånd som vi jobbar med via de politiska partierna. Centerpartiet har ju också en internationell stiftelse som jobbar aktivt i Sydafrika i dag ute i en del kåkstäder och jag tror att det är helt avgörande för Sydafrikas framtid att vi får ett flerpartisystem som också omfattar svarta. Därför har vi anledning att uppmuntra Cope i deras strävanden att bli en rejäl opposition, med ett partiprogram som människor kan ta ställning till. Men de har inga resurser i dag, de behöver hjälp med att bygga upp ett parti och jag tror att det behöver support utifrån. Precis som vi stödde frihetskampen så måste vi nu stödja nästa steg i demokratibyggandet i Sydafrika, säger Maud Olofsson.

Centerns ledning har ännu inte bestämt hur stort stöd som ska betalas till Cope.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".